/ ThinkStock/Getty Images
Провежда се мемориалната служба в памет на Джордж Флойд, който почина на 25 май в Минеаполис, Минесота на 46 години, предаде Би Би Си. Очаква се на събитието да изнесе реч преподобният Ал Шарптън.

„Тайм“ посвети корицата си на смъртта на Флойд

Той е известен борец за граждански права, който преди началото на организираната за семейството и приятелите на Флойд церемония заяви: "Това, че виждам повече американци от различни раси и на различни възрасти да се изправят заедно, да протестират заедно, издигайки глас заедно ... Това ме кара да съм уверен, че сме на ръба на истинската промяна".

Баптисткият пастор е колоритна и противоречива фигура за афро-американската общност. Той се кандидатира за президент през 2004 г. Шарптън ръководи „Националната мрежа за действие” - група за граждански права, която настоява афроамериканците в САЩ да получат компенсации заради робството на предците им в страната.

Бивши американски президенти осъждат расовата дискриминация

Докато мемориалната служба за Джордж Флойд продължава, трима полицаи от Минеаполис се явиха пред съда заради смъртта му. На Томас Лейн, Дж. Александър Куенг и Ту Тао са повдигнати обвинения за съучастие в убийства от втора степен, както и за подпомагането и подбуждането му.

Ако бъдат осъдени, те могат да са получат до 50 години затвор. За освобождаването им от ареста е определена гаранция в размер на 1 милион долара. Дерек Чавин - полицаят, под чието коляно издъхна Флойд е обвинен в убийство от втора степен и трябва да се яви отделно в съда на 8 юни.
БГНЕС