/ iStock/Getty Images
Бившите американски президенти Джими Картър, Джордж Буш, Барак Обама и Бил Клинтън направиха изявления, осъждащи расовата дискриминация в Съединените щати.

Сблъсъци, арести и напрежение – протестите в САЩ ескалират

Според чуждестранни медии, действащият президент Доналд Тръмп многократно е осъждал убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, но противниците го критикуват, че не е споменавал расизма в САЩ.

Бившият президент Джими Картър заяви, че трябва да се направи повече за решаването на въпроса за полицейската и правосъдната системи, които упражняват дискрпиминация на расова основа.

Картър, който беше президент от 1977 до 1981 г., осъди "неморални икономически разлики между белите и черните". "Ние сме отговорни за създаването на свят на мир и равенство за себе си и бъдещите поколения", каза Картър.

Републиканският президент Джордж Буш. Г-н Буш също се изказа срещу расизма срещу чернокожите в Съединените щати. "Фактът, че много афроамериканци, особено младите афроамериканци, са били тормозени и заплашени, е трагичен неуспех", каза Буш.

Смъртта на Джордж Флойд вече се приема за непредумишлено убийство, а не по непредпазливост

Демократът Барак Обама, единственият бивш афроамерикански президент, се обърна към обществеността няколко пъти след смъртта на Флойд.
Той каза, че протестите са "истинска и законна фрустрация поради продължаващи с десетилетия неуспешни реформи в полицейската практика и по-широкатапрпавосъдно-наказателна система ".

"Широката подкрепа за протестите е знак за надежда, че има воля за промяна", заяви Обама в статия, публикувана в понеделник на онлайн платформа. Демократът Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд „най-новата в поредица от трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че нечия раса все още определя как някой се отнася с тях в почти всеки аспект на американския живот".
БГНЕС