/ Gulliver/Getty Images
Имената на 35 афроамерикански жертви на расизма са поместени на корицата на последния брой на списание „Тайм“, посветена на расизма в американското общество. С нея списанието отдава чест на афроамериканеца Джордж Флойд, починал в Минеаполис по време на полицейски арест.

Бивши американски президенти осъждат расовата дискриминация

Както списанието отбелязва в специална статия, озаглавена „Разрушената страна“, настоящите протести са в мащаб, който не е наблюдаван в Америка от 1968 г., когато лидерът за граждански права Мартин Лутър Кинг е убит.

„Протестиращите изгориха полицейския участък в Минеаполис и подпалиха полицейски коли в Лос Анджелис и Атланта. Те се опитаха да избегнат облаците от сълзотворен газ в различни градове - от Тулса (Оклахома) до Мадисън (Уисконсин)", съобщава статията. Отделите на Националната гвардия са разположени в поне 28 щата, а в десетки градове са наложени полицейски часове за ограничаване на грабежи, палежи и насилие, допълва ТАСС.

Сблъсъци, арести и напрежение – протестите в САЩ ескалират

По-нататък статията продължава: „За два месеца и половина Америка беше парализирана от пандемия, улиците на нейните градове бяха превърнати в пустини“. „Сега натрупаната енергия, страхове и гняв, избухнаха.

Коронавирусът разкри расовото неравенство в обществото: около 13% от населението са афроамериканци, но според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, 22% от регистрираните с коронавирус и 23% от починалите от него са черни", пише списанието.

Позовавайки се на „Pew Research Center“, то посочва, че около 44% от афроамериканците са загубили работата си или заплатите си, а 73% са казали, че не разполагат с достатъчно средства за покриване на непредвидени разходи.

Смъртта на Джордж Флойд вече се приема за непредумишлено убийство, а не по непредпазливост

Американският президент Доналд Тръмп, според списанието, само изостря ситуацията. „От самото начало президентът използва правомощията си като инструмент за внасяне на разкол по расовите, етническите и културните въпроси“, пише изданието, припомняйки изявлението на президента, че „когато грабежите започнат, стрелбата също започва“.

Предвид тона на изказванията на властимащите и гнева у по-низшите класи, човек може само да се чуди, че конфронтацията не е започнала по-рано", пише „Тайм“. 
БГНЕС