/ Gulliver, Getty Images
В САЩ започна подборът на съдебните заседатели за процеса срещу бившия бял полицай Дерек Шовин по обвинения, че е причинил смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис през май миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Случаят разбуни духовете в цялата страна и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Първата потенциална съдебна заседателка - мексиканка, майка на три деца, - не бе одобрена по искане на адвоката на подсъдимия, след като призна, че е гледала заснет от случаен минувач видеозапис как Шовин притиска с коляно врата на проснатия на земята Флойд. "Това не е справедливо, защото сме хора, знаете ли?", попита тя.

Пуснаха на свобода полицаят, обвинен за убийството на Джордж Флойд

Потенциалните съдебни заседатели трябва да са безпристрастни, отбелязва АП. Подборът им трябваше да започне вчера, но началото му бе отложено най-рано за днес заради процедурни спорове.

На Шовин е повдигнато обвинение в убийство от втора степен, което изключва преднамерено причиняване на смърт, но предполага умисъл в действията. Подборът на съдебните заседатели все пак започна, въпреки че още не е ясно дали ще бъде добавено обвинение и в убийство от трета степен. То не предполага умишлено причиняване на смърт, но е по-лесно за доказване.

Прокуратурата в САЩ ще поиска тежки присъди за полицаите, обвинени в убийството на Джордж Флойд

Общо четирима полицаи в Минеаполис бяха уволнени след смъртта на Джордж Флойд. Останалите трима ще бъдат изправени пред съда през август по обвинения в подпомагане на Дерек Шовин.

В момента Шовин е пуснат на свобода под гаранция. Вчера пред съдебната зала се бяха събрали стотици демонстранти, които поискаха "справедливост за Джордж Флойд" и "присъди за ченгетата убийци". Днес обаче не се забелязва голяма протестна активност.
БТА