/ Gulliver/Getty Images
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвинява американската полиция в нарушения на човешките права на протестиращи по време на демонстрациите срещу расизма в САЩ, предаде ДПА.

В публикуван днес доклад организацията твърди, че полицията неведнъж е използвала физическо насилие, химически вещества като сълзотворен газ и лютив спрей, и "по-малко смъртоносни" боеприпаси като гумени куршуми, за да разпръсне мирните протести.

Човек загина след стрелба на протеста в Остин

Според доклада последните събития са породили тревога по отношение "на правото на живот, на лична сигурност, на равенство пред закона на свобода от дискриминация и на свобода на словото, и на мирни събрания".

"Амнести" изброява 125 отделни "случая на ненужна и прекомерна употреба на сила от правоохранителните органи в 40 щата и американската столица.

Според доклада силите на реда са употребили не само срещу демонстранти, но и срещу представители на медиите и медици, "физическа сила, химически вещества, гумени куршуми, и до произволни арести и задържане под стража". Правозащитниците призовават за по-твърди мерки срещу полицейското насилие и съдебно преследване при такива случаи.

САЩ бяха обхванати от вълна от протести след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, щата Минесота.
БТА