/ БГНЕС
Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург изолира Съединените щати по въпроса за климата, но взима предвид техните възражения за търговията, предадоха световните агенции. Финалното комюнике бе прието в края на двудневния форум на двадесетте най-големи развити икономики в света, която завърши около 16.30 ч. българско време. В заключителната декларация всички държави от групата, с изключение на САЩ, потвърждават своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата.
 
По-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Г20
БГНЕС

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата
 
"Потвърждаваме нашия силен ангажимент към Парижкото споразумение, придвижвайки се бързо напред към пълното му прилагане", пише във финалното комюнике на Г-20. Групата отхвърля призива на Тръмп да предоговори спогодбата, която нарича "необратима". "Взимаме си бележка за решението на Съединените американски щати да се оттеглят от Парижкото споразумение", пише в текста.
 
Страните от Г-20 призовават за борба срещу протекционизма и насърчаване на свободната търговия.
 
"Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки важното значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и инвестиционни рамки и на принципа на недискриминация", пише в заключителната декларация на срещата.

Г20
БГНЕС

Важни моменти от Парижкото споразумение
 
Групата, на която се пада дял от 85 процента от глобалната икономическа активност, обещава, че "ще продължи да се бори срещу протекционизма, включително срещу всички нечестни търговски практики".
 
В същото време комюникето взима предвид възраженията на Съединените щати и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, за да може текстът да получи тяхното одобрение. Г-20 признава "ролята на легитимните защитни инструменти в търговията". Групата освен това призовава някои свои членове, по-специално Китай, да намалят своя свръхкапацитет в своя стоманодобивен сектор.

Г20
БГНЕС

Какво обсъдиха и договориха световните лидери на срещата на Г-20?
 
Г-20 отчита в комюникето ответните реакции срещу процесите на глобализация. "Ние можем да постигнем повече заедно, отколкото ако действаме сами", подчертават лидерите от групата. Те дават да се разбере, че "като обединява развити и нововъзникващи пазарни икономики, Г-20 е решена да определи облика на глобализацията по начин, който да е от полза за всички хора".
 
Световни лидери изразиха задоволство от решенията, приети на завършилата днес двудневна среща на върха на Г-20 в Хамбург, предадоха осведомителните агенции.

Домакинът на форума, германският канцлер Ангела Меркел, изрази задоволство, че всички страни от групата с изключение на САЩ са се споразумели за бързо прилагане на Парижкото споразумение за климата. Постигнахме "добри резултати в някои сфери", въпреки блокажа със Съединените щати заради климата, обобщи тя.

Хамбургската филхармония свири за лидерите на Г-20 (СНИМКИ)

Г20
БГНЕС

Меркел призна, че преговорите на срещата са били трудни, като подчерта, че тази истина не може да бъде скрита. Тя посочи като положителен пример договорената с усилия обща позиция за търговията.
 
Меркел осъди насилието, съпътстващо протестите срещу Г-20. Германското правителство обмисля как да помогне на пострадалите, отбеляза тя и похвали действията на полицията.
 
Френският президент Еманюел Макрон изрази задоволство, че срещата на върха е съхранила "необходимите равновесия" по въпросите на климата и търговията и е предотвратила връщането назад в тези области. Той приветства договорените важни решения за борба срещу финансирането на тероризма.
 
Вярвам, че Съединените щати на президента Доналд Тръмп, може да бъдат убедени да се присъединят отново към Парижкото споразумение, каза Макрон.

Неговият оптимизъм обаче не бе споделен от Меркел, която прогнозира, че това надали ще стане.

Г20
БГНЕС

Срещата на върха на Г-20 постигна "оптимален компромис" за климата, заяви руският президент Владимир Путин.
 
Меркел изрази задоволство, че форумът е дал възможност Тръмп и Путин най-накрая да се срещнат. Надявам се двамата да продължат своя диалог и той да бъде открит и честен, допълни тя.

Протестите в Хамбург не стихват (СНИМКИ/ВИДЕО)

Г20
БГНЕС

Междувременно десетки хиляди хора се събраха в центъра на Хамбург за заключителния протест срещу срещата на върха на Г-20 в северния германски град, предаде ДПА. Полицията съобщи, че демонстрантите са около 21 000. Според организаторите на протеста са дошли 76 000 човека.
 
Засега протестът е мирен. Има обаче опасения от нови прояви на насилие, след като демонстрациите срещу Г-20 в Хамбург на моменти преминаваха в сблъсъци.
 
Най-малко 213 полицаи бяха ранени и 265 участници в протестите - задържани, до днес, отбелязва ДПА. Няма надеждни данни за броя на пострадалите демонстранти.

Следващите три годишни срещи на върха на Г-20 ще бъдат в Аржентина (2018 г.), Япония (2019 г.) и Саудитска Арабия (2020 г.), предаде Франс прес, като цитира заключителната декларация на току-що завършилата среща на върха на групата в Хамбург, Германия.

Ротационното председателство на Голямата двадесеторка позволява на съответната страна да постави на дневен ред теми, които са важни за нея, отбелязва АФП.

Германия, например, лансира тази година установяването на партньорство за развитие с определени африкански държави. През 2015 г. Турция насочи вниманието към проблема с бежанците, а Австралия през 2014 г. - към необходимостта от инфраструктура.

Г-20 обединява двадесетте най-големи икономики в света. Първоначално създадена в отговор на финансовата криза, групата постепенно разширява кръга на темите, с които се занимава, като излиза извън полето на икономиката.
БТА