/ iStock/Getty Images
Планът за победа на украинския президент Володимир Зеленски тласка НАТО към директен конфликт с Русия, каза говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Тя каза, че планът, представен по-рано пред украинския парламент ще доведе до „бедствие за украинския народ“.

В речта си, в която Зеленски представи плана за победа, той призова съюзниците на Украйна да предприемат спешни стъпки за подкрепа на Киев в несигурен момент, в опит да бъде сложен край на войната с Русия следващата година.

Кремъл каза, че е твърде рано да се коментира в детайли плана, но Киев трябва „да гледа по-трезво“ и да осъзнае безполезността на политиките, които преследва.

В плана си за победа, който украинският президент днес представи пред Върховната рада се предлага Украйна да получи безусловна покана да се присъедини към НАТО, както и да получи допълнително въоръжаване и подсилване на отбранителната си индустрия от Запада.

В замяна Киев предложи на територията му да бъде разположен "неядрен стратегически пакет за възпиране", който да бъде достатъчен да защити Украйна от всяка военна заплаха от страна на Русия", както и да подпише споразумение със САЩ, ЕС и други съюзници, което да позволи съвместни инвестиции за използване на полезните изкопаеми на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Валерия Динкова/БТА