Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток, преди началото на днешната среща на европейските външни министри в Люксембург, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава, обобщи той пред журналисти. По неговите думи украинската страна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана. Върховният представител изрази надежда министрите да постигнат споразумение за отпускане на нови суми от бюджета за военна помощ за силите на Киев. Борел посочи, че износът на украинско зърно през Черно море отново е затруднен заради руския обстрел по някои от търговските кораби. Надявам се да вземем решения за увеличение на помощта, каза той.

Отново призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в целия регион, посочи Борел по повод обстановката в Близкия изток. Той заяви, че обстрелът на служители на ООН на място е неприемлив. Борел настоя да престанат обвиненията срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от израелска страна и отбеляза, че решенията къде да има мисия на световната организация се взимат от Съвета за сигурност на ООН.

Престанете да обвинявате Гутериш, призова Борел.

Той уточни, че европейските министри ще обсъдят предложение за въвеждане на санкции, включително срещу двама израелски министри.

ЕС осъжда всички атаки срещу мисии на ООН, заяви говорителят на европейската дипломация Жозеп Борел във връзка с нападенията на израелската армия срещу Многонационалните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), предаде Ройтерс.

"Подобни атаки срещу миротворци на ООН представляват тежко нарушение на международното право и са абсолютно недопустими. Тези атаки трябва да спрат незабавно", пише Борел в изявление от името на Евросъюза. "ЕС осъжда всички нападения срещу мисии на ООН", подчертава ръководителят на европейската дипломация. Брюксел "изразява особено сериозна загриженост във връзка с атаките от страна на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу ЮНИФИЛ, при които бяха ранени няколко миротворци", пише още в текста.

Израел оспори някои съобщения на ООН за инциденти, свързани с миротворци в Ливан, а израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че мироопазващите сили на ООН осигуряват "живи щитове" на бойци от групировката "Хизбула" в хода на засилващите се военни действия.

Борел пише в изявлението си, че "всички участници" в конфликта имат задължението да гарантират безопасността и сигурността на персонала и собствеността на ООН. "Спешно очакваме от израелските власти обяснения и щателно разследване на нападенията срещу ЮНИФИЛ, които играят фундаментална роля за стабилността на Южен Ливан", допълва Борел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
кор. на БТА Николай Желязков,Николай Велев/БТА