Зеленски
Зеленски / БТА
Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи днес пред украинския парламент своя "План за победа". Ройтерс предоставя справка за пет основни точки в него и пояснява, че още три точки от документа остават, както заяви Зеленски, в тайна.

ПОКАНА ОТ НАТО

Украйна се нуждае от безусловна покана да се присъедини към НАТО сега, заяви Зеленски. 

"Разбираме, че членството в НАТО е въпрос, който касае бъдещето, а не настоящето. Но така (руският президент Владимир) Путин ще може да разбере, че геополитическите му сметки са пред провал", заяви Зеленски. 

УКРЕПВАНЕ НА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА УКРАЙНА

Украинският лидер заяви, че способностите на Украйна да се защитава трябва да бъдат "безвъзвратно укрепени" и изброи няколко начина това да се случи. 
Сред тях е допълнителното въоръжаване на Украйна и подсилването на отбранителната ѝ индустрия, укрепване на противъздушната й отбрана, премахване на ограниченията за използване на оръжия и продължаване на украинските военни операции на руска територия. 

ВЪЗПИРАНЕ

Зеленски заяви, че западните съюзници на Украйна трябва да възпрат Русия да упражнява повече агресия, като покажат на Москва, че това ще има последствия. 

"Украйна предлага на нейна земя да се разположи "неядрен стратегически пакет за възпиране", който да бъде достатъчен да защити Украйна от всяка военна заплаха от страна на Русия", каза той. 
Зеленски добави, че към тази точка има допълнение, което засега остава в тайна и не даде подробности по въпроса. 

СТРАТЕГИЧЕСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ

Зеленски предложи Украйна да подпише споразумение със САЩ, ЕС и други съюзници, което да позволи съвместни инвестиции и да ѝ даде право да използва полезни изкопаеми. Според Зеленски споразумението ще бъде на стойност трилиони долари.

"Това включва най-вече уран, титан, литий, графит и други стратегически ценни ресурси, които ще укрепят или Русия и нейните съюзници, или Украйна и демократичния свят в глобалната конкуренция", заяви той.

УКРАЙНА ПОДСИЛВА НАТО

Зеленски предложи след войната въоръжените сили на Украйна да подпомогнат сигурността на НАТО и да заменят някои от американските сили, които в момента са разположени в Европа.

След две години и половина на сражения речта на Зеленски във Върховната рада вероятно има за цел да убеди изтощената украинска общественост, че войната може да свърши скоро, и да разсее страховете, че подкрепата на Запада бързо отслабва, отбелязва Ройтерс.

Украйна е в неведение какво ще се случи след президентските избори в САЩ на 5 ноември, които могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом. Бившият президент, сега претендент на Републиканската партия, обеща да спомогне за бърз край на войната, ако бъде избран, и то още преди да встъпи в длъжност.

Поддръжниците на Киев се опасяват, че този стремеж да се сключи бърза сделка с Москва може да доведе до големи отстъпки. 

Депутати от опозицията като Ирина Герашченко заявиха:

"Бих искала да вярвам, че (планът) е реалистичен, защото положението действително е много, много тежко", заявява тя.

Зеленски се срещна с президента на основния си партньор САЩ - Джо Байдън, във Вашингтон през септември, за да му представи плана си. В европейска обиколка миналата седмица той се срещна с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Германия, както и с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е поканил украинския президент Володимир Зеленски да представи своя "план за победа" над Русия на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която започва утре.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА