Екатерина Захариева и Уенди Мортън
Екатерина Захариева и Уенди Мортън / пресцентър, МВнР
България и Великобритания ще работят заедно за сигурност и сътрудничество на Балканите и след Брекзит. В това бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Европа и Америка в британското МВнР Уенди Мортън. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
Екатерина Захариева разговаря с Уенди Мортън днес преди началото на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани в Скопие, на който тази година съпредседатели за първи път са България и Република Северна Македония.

Захариева засади дръвчета в Скопие по линия на финансиран от България проект (СНИМКИ)
 
„България и Великобритания винаги сме имали съгласие по това какво да направим повече за Балканите. Имаме много близки виждания. Нека да продължим да работим заедно по тази тема“, каза министър Захариева. Според нея двете страни могат да развиват и общи проекти на Балканите по линия на официалната помощ за развитие – например такива, каквито България има в момента в региона с Япония.

Захариева приветства ролята на НПО-ата за евроинтеграцията на Западните Балкани
 
Външният ни министър подчерта, че екологията и свързаността неслучайно са приоритети и на съвместното председателство на Берлинския процес през 2020 г. на България и Република Северна Македония. „Берлинският процес бе създаден, за да подобри именно свързаността и добросъседските отношения, които са и условие в преговорите за членство в Европейския съюз“, каза Екатерина Захариева.
 
Британският министър за Европа и Америка подчерта, че Лондон ще продължи да работи и оказва подкрепа на Берлинския процес за Западните Балкани и след Брекзит, като ще продължи да изпълнява поетите си досега ангажименти в тази област.
 
Екатерина Захариева и Уенди Мортън засегнаха и теми от бъдещите общоевропейски отношения с Лондон след Брекзит и след започналите на 2 март преговори между Европейската комисия и Великобритания. Външният ни министър подчерта значението, което България придава на сътрудничеството с Лондон в сферата на сигурността и в социалната област.