/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, служебният министър на околната среда и пространственото планиране Несер Нуредини, учители и деца от училище „Димитър Миладинов“ в Скопие се включиха днес в инициатива по засаждане на дръвчета в училището по проект за опазване на околната среда, финансиран по линия на българската официална помощ за развитие. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева приветства ролята на НПО-тата за евроинтеграцията на Западните Балкани
 
В сградата на същото училище се помещава и българското съботно-неделно училище „Здравей“, по чиято инициатива се реализира финансираният от България проект „Бъдеще без пластмаса – Развитие на обществената отговорност на деца и младежи за опазването на околната среда и чистотата на въздуха на Република Северна Македония“.
 

пресцентър, МВнР

 
„Днес се включихме в много важен проект с идеята  да възпитаваме децата за това, че от всяко тяхно действие зависи в каква околна среда живеят. Най-важно е да обхванем най-малките. Проектът е свързан с опазването на въздуха и с възпитанието на най-малките чрез засаждане на парк от дървета, но и с образователни програми“, заяви вицепремиерът Захариева.

Захариева предостави на Северна Македония медицинско и компютърно оборудване (СНИМКИ)

Проектът на стойност 52 988 лв. е насочен към младото поколение и ще обхване по-голяма част от училищата в Скопие. Ще бъдат засадени общо повече от  200 дървета, презентации за опазване на околната среда ще бъдат направени в 5 училища на столицата на Северна Македония.
 

пресцентър, МВнР

 
Директорката на българското неделно училище „Здравей“ Иляна Атанасова благодари на българското правителство и на местните власти за подкрепата за проектите, финансирани по линия на българската официална помощ за развитие, които реализира. Чрез финансиране от България е обновена фасадата на училище „Димитър Миладинов“, за да бъде енергийно ефективна.
 
В инициативата днес се включиха и  представители на община „Център“ в Скопие и дипломати от българското посолство.
 
Вицепремиерът Захариева е в Скопие за Срещата на външните министри на държавите от Берлинския процес за Западните Балкани, на която е домакин заедно с Никола Димитров. Срещата, която ще започне по-късно днес, е в рамките на първото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020 г.
 

пресцентър, МВнР