/ пресцентър, Министерство на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис се договориха двете страни да работят за повече взаимни инвестиции,  за по-активно търговско-икономическо сътрудничество и разширяване на връзките в областта на образованието, културата, спорта.

Двамата разговаряха в рамките на официалното посещение на Никос Христодулидис у нас в година, когато България и Кипър отбелязват 60 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

пресцентър, Министерство на външните работи

„България и Кипър са истински, добри приятели. Споделяме много общи ценности, интереси и много сходни позиции в Европейския съюз и другите международни организации“, заяви Екатерина Захариева.

Русия няма да признае Северен Кипър

Тя подчерта отличните връзки между народите на България и Кипър. „Искам чрез Вас да благодаря на кипърският народ за това че нашите сънародници на острова се чувстват добре интегрирани и са силна връзка между нашите две държави“, каза Екатерина Захариева. Около 30 000 българи живеят в Кипър като представляват третият по брой етнос в страната.

По време на преговорите външният ни министър открои възможностите за България и региона чрез проектите, които Кипър разработва в енергийната сфера. „Кипър е много важна страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското правителство работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за участие на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, и с вашите газови находища и споразумението, което бе подписано съвсем неотдавна между Кипър, Гърция и Израел, наистина отварят и много възможности по отношение на енергийните доставки и енергийната сигурност“, каза Екатерина Захариева.

пресцентър, Министерство на външните работи

Двете страни бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти. За януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Кипър е намалял с 22,7 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на 97,9 млн. евро.  Министър Захариева изрази надежда, че „спадът, което наблюдаваме сега в стокообмена, да е само временна тенденция“. По време на срещата бе подчертано и значението на връзките в туристическия сектор и по-специално отличните възможности на България за зимни спортове със своите планински курорти.  За първите 11 месеца на 2019 г. броят на кипърските туристи у нас се е увеличил с почти 20 процента в сравнение със същия период на 2018 г. като 25 402 граждани на Кипър са посетили България. За същия период 11 730 български туристи са посетили средиземноморската държава.

„Персона нон грата“ за двамата руски дипломати, разследвани за шпионаж у нас
 

В рамките на общата европейска политика двамата министри потвърдиха подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за по-бързо решение за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

пресцентър, Министерство на външните работи

Екатерина Захариева и Никос Христодулидис се договориха да работят за подписването на двустранни документи за сътрудничество в областите на културата, образованието, спорта и външните отношения. Те се съгласиха  министерствата на външните работи на двете страни да подпишат меморандум за общи политически консултации по важни международни теми като кризата в Близкия Изток, Либия и бежанския натиск в региона. „Създаването на механизъм за двустранното сътрудничество ще задълбочи отношенията ни“, изтъкна кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Очаква се двустранните документи да бъдат подписани по време на посещение на високо ниво в Никозия тази година, с което да бъде отбелязан и 60-годишният юбилей в отношенията ни.