Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заминава за Брюксел в последен опит да издейства дата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Министрите по европейските въпроси на страните членки отново не успяха да постигнат съгласие за започване на преговори с Албания и Северна Македония, информира NOVA.

Парламентът подкрепи Македония за ЕС, но ако забрави за „македонско малцинство”

Франция, Холандия и Дания блокираха решението, тъй като имат опасения за реформите в двете балканските държави. В четвъртък и петък в Брюксел ще се проведе европейска среща на върха, като основните теми ще бъдат Брекзит и перспективата за членство на Скопие и Тирана. Блокираното от Париж разширяване ще бъде и сред темите, които Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще обсъдят на общо заседание на правителствата на франция и германия във френския град Тулуза.

Очертава се обаче интересен сблъсък.

Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък с  Меркел, след като Франция изпадна в изолация, като се противопостави се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, коментира Ройтерс. Служител от канцеларията на френския президент каза, че правителството на Макрон няма да се съгласи за започване на преговори сега.

Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС (ВИДЕО)

"Един ден тези страни ще бъдат част от ЕС, но е твърде рано да се започва правният процес към разширяване", заяви служителят.
Френската позиция поражда тревога от по-нататъшни отлагания в един вече проточил се процес, което може да има обратен ефект, подтиквайки балканските страни да се стремят към по-близки отношения с Русия, Турция или Китай.

Захариева: Подкрепата за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна

Германски правителствен служител заяви, че това е приоритетен въпрос за Германия, която днес, сряда, ще проведе своята годишна среща на върха с Франция.

"Канцлерът Ангела Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон утре", каза служителят.

По думите му Меркел ще повдигне въпроса и на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък.

"Това е стратегически въпрос за ЕС", заяви служителят.

 
nova.bg, БТА