парламент гласуване
парламент гласуване / БГНЕС
Декларацията на НС изисква спазване на договора за приятелство, край на езика на омразата и на изопачаването на историята
И парламентът на свой ред, след рамковата позиция на МС, прие декларация в подкрепа на македонското членство в Евросъюза, но при изпълнение на конкретни условия от наша страна.

Това стана след двучасови дебати и със 129 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се".  С документа депутатите одобряват разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

В декларацията на парламента се посочва, че подкрепата няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история. Затова българското НС призовава официалните представители в Северна Македония да прилагат ефективно договора за приятелство, както и да се въздържат от действия за насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство". 

България ще даде зелена светлина на Македония за ЕС, но с условия

В документа е записано още да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание, както и властите в Македония да се придържат стриктно към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония. Депутатите призовават и да се прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като те бъдат отразени в учебните програми. В декларацията се настоява и да се спре говорът на омразата срещу България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници и паметни плочи.

По предложение на НФСБ бе включен и допълнителен текст - властите в Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Северна Македония в духа на европейските ценности.

В началото на дебата се оказа, че много от депутатите не са се запознали с текста на декларацията. Пръв повдигна темата социалистът Валери Жаблянов, който единствен преди време гласува против договора за приятелство с Македония. Жаблянов настоя за почивка и декларацията да бъде разпечатана и раздадена на народните представители. Към искането на социалиста се присъединиха и Павел Шопов от "Атака" и Валери Симеонов от НФСБ.

Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС (ВИДЕО)

Председателстващият заседанието Емил Христов обаче бе категоричен, че декларацията е изпратена още вчера на електронните пощи на депутатите  и е качена на сайта на Народното събрание. Жаблянов обаче настоя, че не всички "стоят на електронните си пощи", а Христо Гаджев му припомни, че е взето решение да се пести хартия и да се пращат материалите онлайн за тези, "които не знаят какво е сайт". 

Шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова пък посочи, че декларацията е подписана от всички парламентарни групи, от което следва, че депутатите са запознати с текста й.

Радев: Българската позиция за Северна Македония е в интерес на историческата истина

По време на разпалените дебати се чуха и критики между управляващи и опозиция, като Валери Жаблянов настоя, че днешната декларация показва провала на договора за съседство, а документът е трябвало да бъде предшестван от оставката на външния министър Екатерина Захариева. Джема Грозданова пък бе категорична, че позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие и по нея е работено месеци наред.

"Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие, което трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство. Призовавам ви да не правим импровизации, а да се придържаме към това, по което дълго време работихме", посочи тя.

Йордан Цонев от ДПС категорично застана зад декларацията и се обяви за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Каракачанов готов с позицията за Македония, кабинетът я гласува в сряда

"Няма как в региона да има стабилност, да има мир, сътрудничество и посперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите - Турция. Ние смятаме, че и там преговорите трябва да продължат", каза той.

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че от левицата подкрепят текстовете на декларацията, но отчетоха като неуважение неприсъствието на външния министър Захариева в парламента по време на дебата.

Борисов: Важно е Северна Македония да е в ЕС, но не и за наша сметка

Валери Жаблянов пък бе още по-критичен и настоя, че с тази декларация се иска да се доуточни това, което не е било уточнено в "позорния" договор за приятелство, който е бил нарушен от македонска страна малко след подписването му.

"Тази декларация е признание за гигантския провал на подписването на договора за приятелство и тя трябваше да бъде предшествана от оставката на външния министър Екатерина Захариева", отсече социалистът.

Юлиан Ангелов от ВМРО пък контрира, че идеята на декларацията е да се покаже единство, че "подкрепяме братска Македония, но не безусловно". Той защити и договора за приятелство между двете държави и посочи, че именно това правителство е успяло да го подпише.

"Има коренна промяна към България, хората казват за своя произход и никой не ги тормози. Вие ли ще ми кажете, че договорът няма ефект. Много е лесно да седиш на банката, да четеш книги и да си мислиш, че знаеш всичко за Македония", скочи депутатът.

По време на дебата пък Павел Шопов от "Атака" бе категоричен, че няма никакъв смисъл от декларацията и тя ще бъде поредното предателство, ако в нея не се запише, че "става въпрос за един народ в две държави". Предложението на атакиста обаче не беше прието.