/ БГНЕС
Датата, от която ще започнат предприсъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС, зависи от изпълнението на поставените от България условия. Това разясни вицепремиерът Красимир Каракачанов пред БНТ.

Правителството прие България да подкрепи Северна Македония за ЕС (ВИДЕО)
 
Днес правителството прие следната позиция: "България приветства и подкрепя препоръката на ЕК за започване на предприсъединителни преговори, както с Република Северна Македония, така и с Албания, но Българя не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на антибългарска основа". Министър Кракачанов я определи като твърда и изрази радостта си от приемането й.
 
"За пръв път от последните 28 години, откакто съществуват дипломатичните отношения между България и Република Македония, българско правителство излиза с такава позиция. В тази рамкова позиция, се казва, че България ще даде зелена светлина за започване на преговори, които обаче не започват утре, а след провеждане на първите няколко междуправителствени заседания. Тук вече започват да се поставят конкретните срокове и конкретните условия", разясни Каракачанов. Преди определяне на датата за първата междуправителствена конференция Република Северна Македония трябва да изпълни няколко условия, подчерта той.

Радев: Българската позиция за Северна Македония е в интерес на историческата истина
 
И припомни условията: премахване на фалшификациите в нашата история, промяна на учебниците по история, литература и география, публична реабилитация на всички репресирани от югославските комунистически власти след 44-та година заради изразено българско национално самосъзнание, осветляване на сътрудниците от Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия.
 
"Ние нямаме против да започнат преговорите, но датата, от която ще започнат, зависи от това дали те ще изпълнят тези условия. Така че, всичко зависи от Северна Македония", коментира още веднъж той.

България плътно до Северна Македония за ЕС
 
На коментара на македонския президент, че "София няма ги препъне и темата за Македония е за вътрешна употреба" Каракачанов отвърна: "Манталитетът на политическата класа в Македония не се е променил от времето на Титова Югославия. Те смятат, че могат с хитринки, финтове и с тупане на топката да печелят. Но ако македонският президент смята, че така може да стане, значи дълбоко греши. В позицията ни много ясно е разписано какво трябва да се случи преди първата междуправителствена конференция, преди определянето на датата, която може и да е след 20 години".
БНТ