/ БГНЕС
Македония, България и Гърция имат готовност да бъдат двигателят за развитието на целия регион в икономически план. Това казва македонският премиер Зоран Заев в интервю за белградското издание "Политика".

Заев: Договорът с България събуди Европа, а този с Гърция трябва да я мотивира

"Над 75 на сто от македонските граждани подкрепят членството на страната ни в ЕС и НАТО. Това е наше право, което трябва да зачитаме и подкрепяме. Това е демокрацията", казва още Зоран Заев.

"Ние дадохме пример с поведението си - ако има политическа воля, има решения за всеки открит въпрос. Вярвам, че договорите на Македония с България и Гърция ще бъдат силна мотивация за разрешаването и на други открити двустранни въпроси в региона. Стабилни Балкани означава стабилна Европа и стабилен свят”, подчерта македонският премиер.

Скептицизъм в Гърция и Македония относно постигнатата „сделка“ за името

Според него това вече е ясно и на международната общност. “Силно вярвам, че страните членки на ЕС ще намерят сили да подкрепят Македония след няколко дни и ние ще получим дата за започване на преговори за присъединяване, а след това ще получим и покана за пълноправно членство в НАТО и така ще се превърнем в 30 член на Северноатлантическия пакт”, каза македонският лидер.

Как западните издания коментират споразумението за името на Македония?

По повод "предупреждението от страна на Русия", че членството на Република Македония ще застраши сигурността в региона Зоран Заев казва следното: “Икономическото, културното, както и това в областта на земеделието сътрудничество е на високо ниво. Очакваме това нещо да се развива и в бъдеще. Евроатлантическото бъдеще на Македония няма да наруши това сътрудничество, а напротив Русия ще получи една по-силна и по-стабилна Македония като партньор във всички области”.
БГНЕС