/ Thinkstock/Getty Images
Руската полиция задържа известен разследващ журналист по подозрения в притежание и търговия на наркотици. Арестът предизвика възмущението на медии и НПО, които заявяват, че това е нагласен случай и нов удар по свободата на пресата, отбелязват Франс прес и Ройтерс.

Полицията заяви, че в четвъртък е арестувала 36-годишния журналист Иван Голунов в центъра на Москва с четири грама от синтетичния наркотик мефедрон в раницата му. Тя добави, че при последващ обиск на жилището му е открила още пликчета със същия наркотик и кантарче.

Задържан за убийството на журналиста Куциак посочи милионер като поръчител

Голунов е заподозрян в наркотрафик и може да получи до 15 години затвор. Той отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът не е негов. Според адвоката му Дмитрий Джулай е възможно полицията да е подхвърлила наркотиците, за да има повод да арестува Голунов. Адвокатът добави, че Голунов е бил бит от полицаи.

Самият Голунов е заявил, че не е спал през изминалата нощ, оплаква се от депресия и каза, че е бил бит при арестуването си, отбелязва ТАСС.

70 хил. евро платили за поръчковото убийство на журналиста Ян Куциак

В събота журналистът ще се яви пред съдия, който ще прецени дали той да бъде пратен в предварителен арест.

Иван Голунов е известен в Русия с разследванията си на корупцията в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Днес Собянин нареди на началника на столичната полиция да поеме лично контрола на разследването. Прокуратурата също обеща "щателно да проучи" случая.

Саудитска Арабия обяви: Убийството на Хашоги е било планирано

Правозащитната организация Амнести интернешънъл разкритикува отправените към Голунов обвинения, като ги нарече "съмнителни и следващи една за жалост добре позната схема".

"Иван Голунов е известен критичен глас и разследванията му на правителствената корупция очевидно не са допаднали на властите", заяви организацията.

Безпокойството си изразиха също международната журналистическа организация "Репортери без граници", Делегацията на ЕС в Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Журналистически арести в Беларус

Русия е на 149-о място в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода през 2019 г. През последните години в страната са били нападнати или убити редица журналисти, а полицейските разследвания рядко водят до осъждане на действителните поръчители, отбелязва АФП.
БТА