/ БГНЕС
Един от четиримата заподозрени, арестувани за убийството на словашкия журналист Ян Куциак, обвини мултимилионера Мариан Кочнер, че е поръчител на престъплението, съобщи снощи всекидневникът "Денник Н", предаде Франс прес.

БГНЕС

55-годишният Кочнер, собственик на няколко компании, е задържан от юни по дело за фалшиви записи на заповед, но срещу него още не е внесен обвинителен акт. 

70 хил. евро платили за поръчковото убийство на журналиста Ян Куциак

Журналистът Куциак е разследвал разнопосочните дейности на Кочнер. Човекът, посочил мултимилионера за поръчител, е Золтан А. - предприемач от град Комарно, който е бил посредник между Алена Ж., смятана от следователите за поръчител на убийството, предполагаемия извършител Томаш С. и шофьора, който го е возил до мястото на престъплението - Мирослав М.

Убитият словашки журналист писал за връзки на мафията с приближени до премиера

Четирима бяха арестувани миналата седмица, повдигнати са им обвинения и са в предварителния арест.
Според "Денник Н", който се позовава на източници, близки до разследването, в показанията си Золтан С. е признал, че Алена Ж. му казала, че Кочнер е поръчал убийството.

Трима души са обвинени за убийството на журналиста Ян Куциак

В понеделник словашки прокурор съобщи, че през февруари Алена Ж. е платила 70 000 евро за убийството.

В тази хипотеза обаче има неясноти: четиридесетгодишната жена не е била в конфликт с Куциак и е дължала големи суми заради неплатени данъци.
От друга страна, според словашката преса, Алена Ж. е работила като преводачка от италиански за Кочнер, който щял да бъде кръстник на дъщеря й.
БТА