/ БГНЕС
Полицията в Лондон е задържала над 500 демонстранти от началото на протестите срещу замърсяването на околната среда, съобщиха в Туитър британските органи за реда.

"Полицейските служители са задържали вече над 500 участници в протеста "Бунт срещу унищожението". Разследването ще продължи. На десет лица вече са повдигнати обвинения", заяви Скотланд Ярд.
 

Активистите от природозащитната организация "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) продължават да блокират четири градски зони. Това са Площадът на парламента, моста "Ватерло", кръстовището "Оксфорд съркъс", където се пресичат важните пътни артерии улица "Оксфорд" и улица "Риджънт".

Блокирана е и зоната около Мраморната арка в североизточния край на Хайд парк. Полицията напомня, че само последната от споменатите територии е разрешено място за протест, докато с блокирането на останалите три се нарушава чл. 14 от Закона за обществения ред, което се явява повод да бъдат задържани уличните активисти.

Гълъби с раници измерват колко е мръсен въздуха в Лондон


Протестиращите срещу замърсяването на околната среда обявиха, че възнамеряват да пренесат кампанията си на гражданско неподчинение на Хийтроу, най-натовареното летище в Европа, в началото на уикенда на великденските празници, предаде Асошиейтед прес.

Организацията "Бунт срещу унищожението" заяви, че ще организира в петък протест на летището. Тя се зарече да засили кампанията си на нарушаване на транспорта, ако британското правителство не предприеме повече действия срещу климатичните промени.
 

Улицата с най-мръсен въздух в света е в Лондон


Полицията в Лондон призова организацията да размисли с думите, че евентуална протестна акция на летището може "да предизвика още нарушения (в транспорта) и несгоди за хилядите пътуващи, много от които семейства, покрай Великден".

"Протестиращите могат да очакват категоричен отговор от полицията", каза помощник-комисар Ник Ефгрейв. "Решени сме да направим така, че летището да работи", добави той.
Хийтроу заяви, че "работи с властите във връзка с всякакви заплахи от протести, които биха могли да нарушат работата на летището".
БТА