Задържаха част от агресорите във Филипините
Задържаха част от агресорите във Филипините / cнимка: Reuters

Няколко от убийците, свързани с избиването на 57 души в южната част на Филипините в понеделник, бяха задържани, предаде АФП. Генералният директор на полицията Хесус Вердоса заяви, че точният брой на арестуваните още не е известен, но става дума за няколко души.

Смята се, че извършителите на убийствата са членове на милиции под контрола на Андал Ампатуан младши, син на влиятелен местен политик, който е заподозрян, че е поръчител на масовите убийства от понеделник, пише БТА.

Равносметката от уреждането на сметки между враждуващи политически кланове до момента е 57 убити, сред които и 13 журналисти.

Кървавият инцидент стана след като близо 100 въоръжени привърженици на кмета на филипинския град Ампатуан Шариф Агуак, Дату Унсай Ампатуан, сред които и полицейски офицер, начело със самия кмет, пленили близо 50 политици и журналисти от групата. Те се готвели да регистрират кандидатурата на съперник на кмета в предстоящите избори.

Президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо обяви извънредно положение в южната провинция Магуинданао. Извънредно положение е обявено и в друга южна провинция на Филипините - Султан Кударат. То дава право на армията да налага вечерен час, да установява пропускателни пунктове и да извършва обиски на домове.

Филипинските власти увериха, че ще издирят и ще накажат сурово престъпниците - извършители на кървавото клане. Извънредно положение е обявено и в друга южна провинция на Филипините - Султан Кударат.