Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БТА
Александър Бенала, бивш съветник на френския президент Еманюел Макрон, бе задържан заедно със съпругата си във връзка с корупционно разследване, в което е замесено името на руския олигарх Искандер Махмудов, предаде Франс прес.

Разследва се договор за предоставяне на услуги в сферата на сигурността. Той е бил сключен между Махмудов и дружеството "Марс" на Венсан Краз, бивш сътрудник на Александър Бенала.

Краз увери в интервю за френски регионален вестник през 2019 г., че договорът е напълно изряден. Никога не съм се срещал с Махмудов, подчерта той.

Днес Бенала бе разпитан от служители на френската служба за борба с икономическата престъпност, в рамките на предварително разследване на Националната финансова прокуратура.

Бившият съветник на Макрон вече бе осъден миналия месец на три години затвор, две от които условно, по обвинения в насилие по време на демонстрация в Париж по случай Деня на труда, 1 май, през 2018 г.

В договора било предвидено предоставянето на услуги за охраняване на децата на Махмудов, които учат в Монако, а също така и на самия руски олигарх по време на престоите му във Франция.

Онлайн изданието Медиапарт съобщи за съществуването на това споразумение през декември 2018 г. По договора е имало и подизпълнител - компанията "Велур", за която от октомври 2014 г. до ноември 2015 г. е работил Александър Бенала.

Според Медиапарт Махмудов е платил 294 хиляди евро, малко повече от половината от които, 172 200 евро, са били прехвърлени по сметки на "Велур".
БТА