папа Франциск
папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск за първи път назначи жена на висш пост във Ватикана, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на официално комюнике.

Родената в Италия Франческа Ди Джовани бе назначена за заместник-секретар за отношенията с държави в Държавния секретариат, изпълняващ функциите на министерство на външните работи на Светия престол.

Папа Франциск предпазливо прие да целуне монахиня, само ако "не хапе" (ВИДЕО)

66-годишната Ди Джовани е специалист по административно-юридическите въпроси и почти 30 години е работила за Ватикана, като е заемала преди това по-низша длъжност в Държавния секретариат. Тя е служител на ведомството от 1993 г., като е работила в областта на проблемите на бежанците, международното хуманитарно сътрудничество, по въпросите на интелектуалната собственост и туризма, а също в сферата на правата на жените.

"Да, всъщност, за първи път жена заема ръководна длъжност в Държавния секретариат", каза Ди Джовани.

Папата удари по ръката нахална жена (ВИДЕО)

"Светият отец взе безпрецедентно решение, което със сигурност, ако изключим собствената ми персона, представлява израз на внимание към жените. Отговорността обаче е свързана с работата, а не с факта, че съм жена", добави тя.

Папа Франциск многократно по-рано се е обявявал за по-активна и важна роля за жените в Римокатолическата църква, припомня ТАСС.
БТА