/ Guliver/Getty Images
YouTube блокира канала на телевизията на руската Дума "Дума ТВ", която излъчва на живо парламентарните заседания. Мярката предизвика бурни реакции от страна на руски официални представители, които предупредиха, че най-популярната в света платформа за видеосподеляне може да бъде санкционирана за това си действие, предаде Ройтерс.

Днес в YouTube се появи съобщение, че каналът на Думата е "премахнат заради нарушаване на Условията за ползване на YouTube".

Русия наказва Google за нарушаване на законите в страната

Платформата, който е собственост на компанията "Алфабет", е под натиск от руския регулатор в областта на съобщенията, информационните технологии и медиите "Роскомнадзор", а властите в Русия веднага реагираха на новината.

"Съдейки по всичко, YouTube сам си подписа присъдата. Запазете съдържанието си и го прехвърлете на руски платформи. И побързайте", заяви в Телеграм говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Държавният телекомуникационен регулатор информира, че е поискал от Google незабавно да възстанови достъпа до парламентарния канал на Думата. "В информационната война, разпалена от Запада срещу страната ни, американската IT компания се придържа към ярко изразена антируска позиция", заяви "Роскомнадзор".


Москва поиска от YouTube да разблокира каналите на руските държавни медии

Вячеслав Володин, председателят на Думата, заяви, че действията на YouTube са поредното доказателство за нарушаване на права и свободи от Вашингтон. "САЩ искат да получат монопол над разпространението на информация. Не можем да го допуснем", каза Володин в Телеграм.
БТА