/ Gulliver/Getty Images
Руският медиен регулатор съобщи, че ще предприеме наказателни мерки срещу "Google", включително забрана за рекламиране на платформата и нейните информационни източници, тъй като американската компания е нарушила руските закони, предаде Ройтерс.

Русия ограничи достъпа до новините на Google на своя територия

Роскомнадзор обвини платформата за споделяне на видеа "YouTube", която е собственост на "Google" и премахна съдържанието на руски държавни медии по целия свят след началото на войната в Украйна, че е станала "една от ключовите платформи, разпространяващи фалшиви новини за хода на "специалната военна операция" на територията на Украйна, дискредитирайки въоръжените сили на Руската федерация".

Мерките срещу дъщерното дружество "Google", сред които предупреждение в търсачките, че тя нарушава руските закони, ще продължат да бъдат в сила, докато не се съобразят със законодателството на Русия.

Москва поиска от YouTube да разблокира каналите на руските държавни медии

Засега няма коментар от страна на "Google". Миналия месец Русия заяви, че компанията разпространява заплахи срещу руски граждани в "YouTube". Медийният регулатор също така блокира през март услугата за агрегиране на новини на "Google", след като обвини компанията, че позволява достъп до фалшиви материали за военната операция в Украйна.
БТА