/ iStock/Getty Images
Заложена на пътя бомба избухна и уби четирима души в автобус с правителствени служители в афганистанската столица Кабул. Вчера девет души от силите за сигурност загинаха, след като хеликоптерът им беше свален с ракета, предаде Ройтерс, като се позова на представители на властите.

Още никой не е поел отговорност за взривното устройство, въпреки че правителството обвини талибаните за извършени наскоро нападения срещу правителствени служители, видни представители на гражданското общество и журналисти. Талибаните отрекоха да имат нещо общо с кампанията.

Бомбата е поразила автобус, нает от министерството на информацията и технологиите за превоз на служителите му.

Бомбената атака е извършена в момент, когато представители на афганистанското правителство, талибаните и на ключови страни като САЩ и Русия бяха в Москва, за да съдействат за намаляване на насилието и насърчаване на мирния процес в Афганистан.

Афганистанският президент Ашраф Гани каза днес пред репортери, че хеликоптерът е бил свален и извършителите ще бъдат арестувани и наказани.

Според източници хеликоптерът е бил улучен от ракета при излитане в провинция Майдан Вардак. Загинали са членове на екипажа и военни от специалните сили. Не е ясно, кой е изстрелял ракетата. За този случай също никой не е поел отговорност.
БТА