Камери за видеонаблюдение заснели нападението срещу заснКим Чен-нам
Камери за видеонаблюдение заснели нападението срещу заснКим Чен-нам / БГНЕС
На две жени ще бъдат повдигнати обвинения за убийството на по-големия брат на лидера на КНДР Ким Чен-Нам в Малайзия, съобщи главният прокурор на страната Мохамед Апанди Али. Обвиненията ще бъдат предявени две седмици след убийството на Ким на международното летище в Куала Лумпур.

Ким Йон-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун
БГНЕС

Жените са виетнамка и индонезийка. Ако бъдат осъдени, те може да получат смъртна присъда чрез обесване. Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че убийството на брата на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в Малайзия е организирано от правителството на комунистическата държава.

Северна Корея иска да бъдат освободени жените, заподозрени за убийството на Ким Чен-нам

Агенцията цитира представител на националната разузнавателна служба в Сеул, който е говорил на закрито заседание в парламента. „Четирима от осемте заподозрени в съучастие в престъплението са служители на органите за държавна сигурност на Северна Корея, а други двама – служители на външното министерство”, съобщил служителят на южнокорейското разузнаване.

Сеул: Убийството на Ким Чен Нам е организирано от спец службите на КНДР

На 14 февруари малайзийската полиция потвърди смъртта на Ким Чен-Нам, който ден по-рано се почувствал зле на летището в Куала Лумпур, откъдето щял да излети за Макао. Ким се оплакал на наземния персонал от силен световъртеж след като неизвестен човек го напръскал по лицето с нещо и избягал.

Жена, участвала в убийството на Ким, също е пострадала от отровата

Десет дни по-късно полицията обяви, че при аутопсията на Ким са открити следи от бойното отровно вещество VX, забранено от ООН през 1993.
 
БГНЕС