/ БТА
Сирените за въздушна тревога отекнаха в Киев малко преди началото на срещата на върха ЕС-Украйна, за която в украинската столица дойдоха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и 15 еврокомисари. По-късно днес европейските представители ще имат среща с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

След като отекнаха първо в Киев, сирените за въздушна тревога отекнаха после и в цялата страна, допълва агенцията.

В Киев ще се проведе среща на върха Европейски съюз-Украйна, в която участие ще вземат председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В четвъртък за първи път в Киев имаше съвместно заседание на Европейската комисия и украинското правителство. Очаква се тримата лидери да обсъдят напредъка, постигнат от Киев, по пътя към присъединяване към ЕС, съобщи БНТ.

Урсула фон дер Лайен Володимир Зеленски Киев Украйна
БТА


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев, за да се включи в среща на върха с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Отново в Киев за срещата на върха ЕС-Украйна със Зеленски, Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел. Няма да има никакво отстъпление в нашата решителност. Също така ще ви подкрепяме на всяка крачка по пътя ви към ЕС", заяви Мишел в Twitter.

Украйна получи статут на кандидат за член в ЕС пред юни миналата година. Според Брюксел страната напредва с бързи темпове в изпълнението на условията за членство в Европейския съюз. Киев се надява да изпълни критериите в рамките на две години, но в заключенията от днешната среща не се очаква фон дер Лайен и Мишел да се ангажират с конкретни срокове. Украйна ще получи възможност обаче да се възползва от редица европейски програми в областта на образоването, иновациите и науката, както и да бъде включена и в европейското роуминг пространство. В заключенията от срещата се очаква Европа да се ангажира с увеличаване на търговията с Украйна, подобряване на инфраструктурните връзки и транспорта. ЕС се ангажира да засили работата си за намирането на правни основания за използването на замразените активи на Русия в подкрепа на възстановяването на Украйна.

Урсула фон дер Лайен Володимир Зеленски Киев Украйна
БТА

В традиционното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговорите за членство в Евросъюза трябва да започнат тази година.

Урсула фон дер Лайен Володимир Зеленски Киев Украйна
БТА

"Украйна заслужава да започне преговори за членство в Европейския съюз още тази година. Благодаря на председателя на Европейската комисия, нейните колеги и нашите приятели в съюза за тяхната значима подкрепа по пътя на интеграцията и за защита на държавата ни и народа ни. Става въпрос за военна, финансова, енергийна и социална подкрепа. Така ще гарантираме дори още по-засилено сътрудничество между нашите институции и европейските", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Урсула фон дер Лайен Володимир Зеленски Киев Украйна
БТА

Габриела Големанска/БТА/БГНЕС/БНТ