/ iStock/Getty Images
По време на срещата на украинското правителство и Европейската комисия в Киев беше подписано споразумение за участието на Украйна в програмата на ЕС за единен пазар. Беше подписан и меморандум за стратегическо партньорство между страните в областта на възобновяемите газове, биометана, водорода и други синтетични газове. Това съобщи министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.

"Бюджетът на програмата „Единен пазар“ е 4,2 млрд. евро, а един от основните й компоненти е развитието на конкурентоспособността на бизнеса. Участието ни в този проект ще допринесе за допълнителна подкрепа за украинските предприемачи, които са в основата на нашата икономика", написа Денис Шмигал във Facebook.

"Единен пазар" е програма, одобрена за периода от 2021 до 2027 г. Нейната цел е да улесни достъпа до пазарите на ЕС и да подпомогне бизнеса. Тя включва подкрепа за конкурентоспособността на малките и средните бизнеси на страните от ЕС.

Планира се 1 млрд. евро от бюджета да бъдат използвани за финансиране на програмата COSME, която е специализирана, наред с другото, в предоставянето на достъп на предприемачите до европейско финансиране.
БГНЕС