Във Франция разтуриха лагера „Лудост, населен предимно с български роми
Във Франция разтуриха лагера „Лудост, населен предимно с български роми / снимка: Guliver/Getty Images

Петдесетина роми, повечето от които от България, бяха евакуирани от импровизиран лагер, който те си построили през 2011 г. върху частен терен в Бобини, в департамента Сен Сен Дени, Парижка област, пише в. "Фигаро".

Лагерът се наричал "Лудост". Много от децата от ромските семейства в лагера са учели в местно училище. Евакуацията е протекла спокойно. По време на нея в лагера са дошли и представители на асоциации, защитаващи правата на ромите.

Седнали на тротоара с колички, куфари и торби с личните им вещи, експулсираните семейства гледаха как техниката разчиства временните им жилища. На терена след време ще се издигат жилищни блокове и магазини.

На място бяха дошли представители на Регионалната и междудепартаменталната дирекция за жилищна политика, за да предложат спешни решения на семейства, които са в най-уязвимо положение.

Това е 44-ият ромски лагер, евакуиран в Сен Сен Дени от началото на годината. В този департамент през 2013 г. имаше 143 ромски лагера, а днес - само 46. В тях живеят 2400 роми.

Източник: БТА