Въоръжени мъже нахлуха в студиото на обществена телевизия в разкъсвания от наркотрафик пристанищен град Гуаякил в Еквадор, като взеха за заложници няколко журналисти и служители, показаха кадри на живо.

 

"Не стреляйте, моля ви, не стреляйте", крещи една от жените, при което в ефир се чуват изстрели, докато нападателите, носещи пушки и гранати, принуждават ужасения екип да легне на земята.


 
"Звената на националната полиция в Кито и Гуаякил са предупредени за това криминално деяние и вече са на мястото на събитието", се казва в кратко изявление на полицията.

Ден по-рано в Еквадор бе обявено извънредно положение за срок от 60 дни, а повод стана бягството от затвора на един от най-страховитите гангстери в страната.

Лидерът на влиятелната банда "Лос Чонерос" Хосе Адолфо Масиас, известен като "Фито", е обявен за изчезнал в неделя от властите, които започнаха претърсване на затвора в пристанищния град Гуаякил.

"Най-вероятният" сценарий е той да е избягал няколко часа преди планираната полицейска операция в затвора, заяви говорителят на правителството Роберто Изуриета.

Дълго време Еквадор беше мирно убежище между най-големите износители на кокаин Колумбия и Перу, но през последните години насилието се разраства, тъй като вражески банди, свързани с мексикански и колумбийски картели, се борят за контрол.

Войните на бандите се разиграват предимно в затворите на страната, където престъпни лидери като Фито имат огромен контрол.

От 2021 г. насам в резултат на тези битки в затворите на страната са загинали около 460 души, като телата им често се намират разчленени, обезглавени или изгорени.