/ Gulliver/Getty Images
Четирима високопоставени сътрудници на Борис Джонсън подадоха оставки на „Даунинг Стрийт” 10 в рамките на няколко часа един след друг, докато натискът върху министър-председателя расте, предаде Би Би Си.

Директорът по комуникациите Джак Дойл потвърди напускането си малко след напускането на ръководителя на политическия отдел Мунира Мирза. Те бяха последвани от началника на кабинета Дан Розенфийлд и висшия държавен служител Мартин Рейнолдс.

Вълната от оставки идва в бурен момент за премиера на Великобритания, тъй като в Консервативната партия се засилват задкулисните вълнения.

Би Би Си има информация за 17 депутати от торите, които са подали писма за вот на недоверие към министър-председателя, а за да се предизвика конкурс за лидерския пост, са необходими общо 54. Много от тях посочват участието на премиера в партита по време на ковид локдауна като мотив да поискат оставката на Джонсън. Но някои посочиха и забележката му за сър Киър, включително председателят на комисията по отбрана Тобиас Елууд.

В понеделник по време на дебат относно заключенията на доклада за нелегалните локдаун партита Джонсън обвини лидера на лейбъристите, че е прекарал "по-голямата част от времето си" като директор на прокуратурата (DPP) в "преследване на журналисти и не е успял да преследва Джими Савил", въпреки че не разполагаше с доказателства в подкрепа на това твърдение.
БГНЕС