/ Gulliver/Getty Images
Британският министър-председател Борис Джонсън се извини в парламента за поредицата от партита, нарушаващи правилата за блокиране, установени в рамките на официално разследване, но обеща да продължи да се бори на поста си.

Отблъсквайки новите призиви на опозицията да подаде оставка след доклада на висшата държавна служителка Сю Грей, той обеща административни промени в работата на "Даунинг стрийт".

"Съжалявам за нещата, които просто не направихме както трябва, а също така съжалявам за начина, по който този въпрос беше разгледан", каза Джонсън.

Официалният доклад за „Партигейт“: Имало е сериозно неспазване на морал и COVID мерките

"Разбирам го и ще го поправя", каза той. "Да, на нас може да се вярва, че ще постигнем резултати", добави Джонсън, като подчерта програмата си за периода след Брекзит и действията срещу Русия заради заплахите ѝ към Украйна. "Ще се заема с работата", обеща той.

Грей призна, че нейният доклад от 12 страници е с ограничен обхват, след като лондонската полиция Метрополитън започна собствено разследване на 12 партита, проведени на "Даунинг стрийт" през последните две години.

Докато Джонсън заяви, че всички страни трябва да изчакат констатациите на Метрополитен, лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър заяви, че участието на полицията е "знак за срам".

"Той е човек без срам", каза Стармър и призова консервативните съюзници на Джонсън от кабинета да го свалят от поста, вместо да "подкрепят по-нататъшни нарушения, прикриване и измама".
БГНЕС