/ БТА
На някои от партията в правителствената резиденция е имало „сериозно неспазване не само на високите стандарти, очаквани от работещите в сърцето на правителството, но и на стандартите, очаквани от цялото британско общество". Това е изводът от дългоочаквания доклад по "Партигейт", изготвен от висшата държавна служителка Сю Грей. Той бе връчен на премиерът Борис Джонсън, след което съдържанието му бе публично оповестено.

Обвиненията, че премиерът и неговият персонал не са спазвали ограниченията, наложени на страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предизвикаха обществено недоволство и някои консервативни депутати призоваха министър-председателят да подаде оставка.

Очаква се Джонсън да направи изявление по темата.

Ново парти в резиденцията на Борис Джонсън, Скотланд ярд започва разследване

Ето още от изводите в доклада на Сю Грей:

♦ На фона на пандемията, когато правителството молеше гражданите да приемат широкообхватни ограничения върху живота си, поведението на някои участници в тези събирания е трудно за оправдание.


Борис Джонсън насърчавал партитата на служителите си въпреки COVID ограниченията

♦  Някои от въпросните събирания представляват сериозно неспазване не само на високите стандарти, очаквани от работещите в сърцето на правителството, но и на стандартите, очаквани от цялото британско общество по това време.

♦ Изглежда, че се е обръщало твърде малко внимание на случващото се в цялата страна при разглеждането на уместността на някои от тези събирания, рисковете, които представляват за общественото здраве и как биха могли да изглеждат пред обществото.