/ Gulliver/Getty Images
Лондонската полиция започва разследване на служебните партита в правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна. Това съобщи BBC като цитира ръководителката на Скотланд Ярд Кресида Дик.

Междувременно стана ясно за още една сбирка, която е била по повод рождения ден на Борис Джонсън. Тя се е провела по време на първите строги ограничения покрай COVID-19 във Великобритания. През юни 2020 е имало парти с около 30 поканени, които са пели "Happy Birthday" на премиера. Те се почерпили с торта и алкохол, твърди в свое разследване британският телевизионен канал ITV. От "Даунинг стрийт" 10 се оправдаха, че събирането е продължило не повече от 10 минути.

Скандал във Великобритания: Борис Джонсън призна, че е бил на парти по време на локдаун

Това е поредното разкритие за сбирки в премиерската резиденция в нарушение ограничителните мерки на Острова. Една от тях дори е била в навечерието на погребението на принц Филип, покойният съпруг на кралица Елизабет.

Джонсън е подложен на огромен натиск да се оттегли, след разкритието за тайните вътрешни партита. Самият премиер също понякога си е позволявал да се весели с персонала си, като по думите му смятал, че присъства на "работни сбирки ". До момента е известно, че поне две от партитата, състояли се в офиса му, са били посетени от него - на 15 май и 20 май 2020 г. 

Борис Джонсън се извини на всички, които са възмутени от поведението му. Той също така инициира вътрешно разследване, водено от старшия секретар на кабинета Сю Грей.

Борис Джонсън насърчавал партитата на служителите си въпреки COVID ограниченията

За сега Джонсън отказва да подаде оставка заради верижния скандал.