/ iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън пред британския парламент, че е присъствал на парти с напитки в градината на Даунинг стрийт № 10 по време на първото национално блокиране заради коронавируса в Обединеното кралство през 2020 г.,

"Мислех, че съм на работно събитие", заяви Джонсън пред депутатите и поднесе своите извинения.

Опозицията незабавно поиска оставката на премиера.

Твърденията за парти по време на локдаун допълват списъка със скандали около Борис Джонсън

Преди дни в публичното пространство се появи мейл, който доказва провеждането на парти за персонала в официалната резиденция на министър-председателя, докато останалата част от страната беше под задушаваща блокада.

Имейлът е изпратен от Мартин Рейнолдс, главния личен секретар на Джонсън, до служители на Даунинг стрийт, сред които съветници на премиера и автори на речи.

"Здравейте на всички. След този невероятно натоварен период решихме, че ще е хубаво да се възползваме максимално от хубавото време и тази вечер да изпием няколко социално дистанцирани питиета в градината на No10. Моля, присъединете се към нас от 18:00 ч. и си носете алкохол!", пише Рейнолдс.

Според ITV News на сбирката са присъствали около 40 души, които са яли и са пили алкохол в градината.

Миналия месец списание "Обзървър" публикува снимка, показваща Джонсън, съпругата му и двама асистенти, седнали на маса, отрупана с храна и алкохол в градината. Изображението беше публикувано след по-ранни твърдения за друго парти по време на локдауна, на което са присъствали 20 служители.