Фойерверки осветиха небето зад Вашингтонския монумент, отбелязвайки края на Деня на встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Президентът и първата дама Джил Байдън наблюдаваха края на честванията от балкон на Белия дом. Техните внуци танцуваха и пляскаха на балкона. Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф гледаха зарята от стълбите на Вашингтонския монумент.

Преди това Харис произнесе своята първа реч пред нацията като вицепрезидент, в която изтъкна силата на "американското вдъхновение". Тя призова американците да помнят, че "сме непоколебими във вярата си, че ще надделеем".

"Ние не само виждаме какво е било, ние виждаме какво може да бъде", каза Харис и насърчи хората да "виждат отвъд кризите". Тя направи изказването по време на предавана по телевизията празнична програма по случай встъпването в длъжност на Байдън.

Програмата "Празнуваща Америка" при паметника на Линкълн с водещ Том Ханкс беше открита с изпълнение на песента "Land of Hope and Dreams" (Земя на надеждата и мечтите) от Брус Спрингстийн.

Програмата включва също така изпълнения от Джон Леджънд, Кейти Пери, Деми Ловато, Фу Файтърс, Джъстин Тимбърлейк, Джон Бон Джови. Проявите по случай встъпването в длъжност на новия американски президент бяха ограничени заради пандемията от коронавирус и по съображения за сигурност, но все пак организаторите създадоха празнична атмосфера с изпълнения на живо и на запис.
БТА