ВСС  получи отказа на фамилиите в Бенгази от смъртното наказание за медиците
ВСС получи отказа на фамилиите в Бенгази от смъртното наказание за медиците / netinfo
Семействата на заразените със СПИН либийски деца оттеглиха искането за смъртни наказания за българските медицински сестри и палестинския лекар. Документът с подписите на семействата вече е внесен във Висшия съдебен съвет на Либия. Очаква се решението на деветимата членове на съвета, в чиито ръце от този момент нататък е съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар. Решението на съда може да стане известно тази вечер или утре сутрин.

С внасянето на този ключов документ във ВСС се премахват всички формални пречки пред взимането на решение за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство. Другият ключов документ беше молбата за милост, която медиците трябваше да подпишат, за да може техният случай да бъде разгледан от тази инстанция.

Все още е неясно дали ВСС вече е заседавал, заседава или ще заседава. До този момент Либийската държавна телевизия не е показала никакви кадри, които да са едно сигурно доказателство, че този съвет се е събрал. Различни източници на информация потвърждават, че решението на ВСС вече е взето и то е позитивно, и неговото оповестяване е въпрос на часове. Според единия от адвокатите на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази окончателното решение за съдбата на сънародниците ни ще бъде оповестено или тази вечер или утре рано сутрин.

Изданието „Либия днес” съобщава, че българските медицински сестри и палестинският лекар ще бъдат освободени или днес утре.

Д-р Здравко Георгиев коментира специално за Дарик радио съобщението на „Либия днес”. Той заяви, че напрежението през тези две денонощия е наистина неописуемо. Д-р Георгиев добави, че може би има малко по-голяма доза оптимизъм, но едва когато види българските сестри и палестинския лекар на българска земя тогава ще повярва.

Ние се отказваме от смъртното наказание, след като всички наши искания бяха изпълнени, съобщи председателят на Асоциацията на заразените със СПИН деца Идрис Лага, съобщи АФП. Документ с такова съдържание беше изпратен до Висшия съдебен съвет на Либия, който трябва да се събере тази вечер, за да реши съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар, обясни Лага.

По-рано стана ясно, че семействата на заразените от СПИН деца започнаха да получават компенсация - пари в брой. Близките получиха чекове през изминалата нощ и вече теглят парите от банките.