/ iStock/Getty Images
Всяка седмица в Белгия по един полицай получава наказание за употреба на алкохол или наркотици, сочат данни от статистиката на министерството на вътрешните работи, цитирани от местни медии.

От януари 2017 г. до юли тази година са били определени 380 наказания за подобни прояви, съобщава министърът на вътрешните работи Анели Верлинден в отговор на парламентарен въпрос. Най-често наказанията са порицание (128) и намаляване на заплатата (127). В осем на сто от случаите провинените са били уволнявани.

От общия брой наказания 125 са били наложени заради употреба на алкохол преди или по време на служба. Най-много (224) са случаите на дисциплинарни наказания за употреба на алкохол в извънработно време. Медиите отбелязват, че белгийското законодателство предвижда полицай в нетрезво състояние да бъде наказван, дори и в часа на проверката да не е на работа.

Съобщава се също за 31 случая, в които са наложени наказания за употреба на наркотици. Уточнява се, че данните не показват какви наркотични вещества се употребяват служителите на белгийската полиция.
БТА