/ Gulliver/Getty Images
Американски апелативен съд върна делото по иска за плагиатство срещу групата "Лед Цепелин" за ново разглеждане. Обвинението срещу нея е, че е изплагиатствала инструментал от друга песен от 60-те години за хита си от 1971 г. "Стълба към небето" ("Stairway to Heaven"), предаде Асошиейтед прес.

Песента на Лед Цепелин "Стълба към небето" не е плагиатство (ВИДЕО)
 
Преди две години федерален съд постанови, че "Лед Цепелин" не са изплагиатствали встъпителните акорди от песента "Taurus" на групата "Спирит". Тричленен съдебен състав на апелативен съд в Лос Анджелис единодушно отхвърли доводите на съдията от по-долна инстанция и върна делото за преразглеждане.
 
Майкъл Скидмор, който по закон се разпорежда с имуществото на покойния китарист на "Спирит" Ранди Улф, заведе иска през 2015 г.
 

Съдебните заседатели на по-долна инстанция излязоха с решението си в полза на "Лед Цепелин" след петдневен процес, по време на който показания дадоха членовете на групата Джими Пейдж и Робърт Плант. Двамата, които са и автори на текста на "Стълба към небето", заявиха, че песента е оригинална.
 
"Спирит" е калифорнийска група, която се прочува в края на 60-те и началото на 70-те години, когато възниква и британската рок група "Лед Цепелин".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА