Американски съд определи, че рокгрупата "Лед Цепелин" не е изплагиатствала част от мелодията на култовото парче "Stairway to Heaven". Районният съд в Лос Анджелис започна гледането на делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант още в началото на май.

До там се стигна след като друг съдия реши, че хитът им от 1971 г. има съществени прилики с песента "Taurus" на групата "Spirit" от 1967 г.

Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014 г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на "Спирит" Ранди Уулф, известен като Ранди Калифорния. Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише "Stairway to Heaven" след като участва в турнета на "Спирит" през 1968 и 1969 г.

Парчето на "Лед Цепелин" в последствие се превръща в една от най-разпознаваемите, а съответно и продавани рок класики. Приликите с "Taurus" са с базовата китарна мелодия, с която "Stairway…" започва.

Това изобщо не е първият случай, в който "Лед Цепелин" са обвинявани в кражба. Такива твърдения са доказвани и в някои случаи са водили до плащане на компенсации за други хитове на групата като "Whole Lotta Love", "Boogie with Stu", "Babe, I'm Gonna Leave You", "You Shook Me", "Dazed and Confused" и други.

"Пичовете направиха милиони и не казаха едно "благодаря", не попитаха "да ви платим ли някакви пари". Това е болезнено за мен. Може би някой ден съвестта им ще ги накара да направят нещо", заявява Уулф в интервю за списание "Лисънър" през 1997 г.

В същата година китаристът на "Спирит" се удавя в трагичен инцидент, при който се опитва да спаси сина си. Скидмор е завел иска предвид недоволството на приятеля му приживе.

В своя защита, Плант и Пейдж, записани като автори на парчето на "Лед Зепелин", твърдят, че акордните прогресии в мелодията в "Stairway to Heaven" са прекалено добре познати, че да бъдат обект на авторско право.

Източник: БГНЕС