/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи този вторник, че е разговарял с японския премиер Фумио Кишида относно енергийната помощ на Япония за Киев.

"Възстановяването на енергийните ни доставки след руския обстрел и подготовката за зимата са задачите, по които активно работим в момента", съобщи Зеленски в публикация в приложението "Телеграм".

"С министър-председателя Фумио Кишида обсъдихме ситуацията в енергийния сектор", допълни той.

Зеленски и Кишида са в САЩ за заседанията на Общото събрание на ООН. Очаква се също украинският лидер да представи своя "план за победа" пред ръководството на САЩ.
Япония е една от няколко държави, които изпращат помощ на Украйна, включително 4,5 милиарда долара тази година, след нахлуването на Русия през 2022 г., показва уебсайтът на японското външно министерство.

Токио е предоставил на Киев оборудване за възстановителни работи и за увеличаване на капацитета на украинската енергийна система, за да може тя да се справи с потреблението през зимата на фона на продължаващите удари на Русия по украинската енергийна инфраструктура.

Недостигът на електроенергия в Украйна може да достигне около една трета от очаквания пик в потреблението на фона на атаките и изтичането на договор за доставка на газ в края на тази година, се казва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ) от миналата седмица.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Десислава Иванова/БТА