Най-малко четирима души загинаха днес при въздушни удари и обстрел срещу Киев, съобщиха световни медии. 
  • Очевидец от Ройтерс разказа, че е видял висок жилищен блок, който е бил обгърнат от пламъци, след като е бил уцелен от артилерия. На мястото е имало пожарникари и спасители, които са се опитвали да потушат огъня и да евакуират жителите на блока.
  • Руските войски напредват към украинската столица, а кметът Виталий Кличко обяви 35-часов полицейски час, който започва днес в 20:00 часа местно време.

Малко преди разсъмване центърът на града беше разтърсен от два мощни взрива, а късно снощи украинските сили откриха стрелба срещу вражески дрон.

Кличко призова мъжете, които са напуснали столицата, за да отведат жените и децата си в по-безопасни части на Украйна, да се върнат и да я защитават. 
  • Оръжейният завод "Артем" в централната част на Киев също е бил ударен. Кадри, заснети от местен жител, показват дим, който идва от покрива на завода. 
  • Междувременно около 350 000 души все още са в капан в украинския град Мариупол, който е обсаден от руски войски от 1 март.
  • ЕС одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, като се очаква мерките да окажат допълнителен натиск над Кремъл и да ограничат възможностите за финансиране на военните действия, съобщи Европейската комисия.

Според европейски финансови министри това е "най-бързият и най-силният пакет от санкции, приет някога от Европейския съюз в неговата история".

ЕС, съгласувано със страните от Световната търговска организация, отмени статута на Русия на най-привилегирована нация в областта на търговията на европейския пазар.
  • Великобритания също разшири санкциите срещу Русия, като наложи нови ограничения на повече от 350 руски физически лица и юридически образувания.
     
Под санкции са поставени Дмитрий Медведев, Михаил Мишустин, Сергей Иванов, Мария Захарова, Сергей Соловьов, Олга Скабеева, Тигран Кеосаян, Роман Бабаян, Захар Прилепин, Антон Красовски и Аркадий Мамонтов.
 
  • Трима журналисти бяха убити и над 30 бяха ранени в Украйна от началото на руското нахлуване, заяви днес Людмила Денисова, служителка на украинския парламент, която отговаря за човешките права.

"Най-малко 35 журналисти пострадаха" от руските сили, като трима от тях бяха убити, съобщи Денисова в профила си в Телеграм.

Американецът Брент Рено бе застрелян в неделя в северозападно предградие на Киев. Останалите двама убити журналисти са украинци. Това са Евгени Сакун, който бе убит при обстрела на телевизионната кула в Киев и Виктор Дудар, който загина близо до Миколаив.

Сред ранените журналисти има швейцарци, чехи, датчани и британци, заяви Денисова.

В понеделник Русия каза, че планира да атакува украински оръжейни фабрики в отговор на нападение, което твърди, че украинските сили са извършили срещу контролирания от сепаратистите град Донецк. Москва призова работниците и местните жители да не се приближават до оръжейните заводи. 

Украйна отрича да е атакувала Донецк

Досега Киев беше пощаден от най-тежките боеве, но руската армия бавно се приближава към града и обстрелът става все по-интензивен, отбелязва Ройтерс.
CNN