"Около 350 000 души все още са в капан в украинския град Мариупол, който е обсаден от руски войски от 1 март", каза местен служител, цитиран от CNN.

"Като се има предвид, че има 540 000 жители и около 150 000 души, евакуирани през първите три дни, когато все още беше безопасно да се направи това, ние смятаме, че около 350 000 души ще бъдат блокирани в Мариупол", каза Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, пред украинската телевизия. понеделник.

Многобройните официални опити за създаване на безопасни коридори и евакуиране на цивилни от Мариупол се провалиха през последните дни. Според официални лица голям конвой с хуманитарна помощ, който трябваше да пристигне в неделя, все още не е пристигнал в града към понеделник.

"Повечето от хората стоят в мазетата и приютите в нечовешки условия. Без храна, без вода, без ток, без отопление", каза той и добави, че хората топят снега и демонтират отоплителната система, за да пият вода. Говорейки за цивилни жертви, Андрюшченко посочи, че цифрите, получени от полицията и събрани от медицински заведения, вероятно са неточни. Той каза, че към неделя е потвърдено, че са убити 1800 души.

Говорейки в понеделник, Алексий Арестович, съветник в кабинета на президента Владимир Зеленски, каза, че руската бомбардировка на Мариупол е причинила повече от 2500 смъртни случая.
CNN