Руските въоръжени сили са взели под пълен контрол цялата територия на Херсонска област в Украйна. Това заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Конашенков, предадоха световните агенции.

По думите му войските на Донецката народна република (наричана така от Русия и самообявила се за независима и призната като независима от Русия - бел. ред.) продължават настъпателните действия. 

За последните 24 часа руските сили са свали и 6 дрона "Байрактар Ти Би-2", предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната. Ройтерс не може да потвърди информацията от независим източник.

Конашенков съобщи днес, че от 24 февруари насам въоръжените сили на Русия са унищожили 156 безпилотни самолета и 1306 единици бронетехника, както и 127 реактивни системи за залпов огън в Украйна, предаде ТАСС. Унищожени са били и 471 оръдия на артилерията и 1054 единици специална военна автомобилна техника.

Междувременно властите на украинския град Мариупол обявиха, че от началото на руската инвазия там са убити 2357 цивилни, предаде ДПА. Украинските власти съобщиха и за въздушни атаки по града, разположен на брега на Азовско море. Русия твърди, че нанася удари там само по военни цели там.

Съветникът на кмета на града Петро Андриушченко заяви, че ситуацията в Мариупол е нехуманна. "Няма вода, няма храна, няма ток и парно", каза той и допълни, че се опасява, че ще има още много мъртви там и прогнозира, че жертвите може да са 20 000.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че 100 тона храна, вода и медикаменти за Мариупол не са успели да бъдат доставени в града, заради възпрепятстване на доставките вече трети ден. 

А пък властите на самопровъзгласилата се ДНР обявиха, че почти 300 миньори не са успели да излязат на повърхността заради обстрел на украинските сили в района на мината "Скочински", предаде ТАСС.
БТА