Украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Руските военни части се оттеглиха, след като понесоха загуби, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руската армия е обсадила Мариупол от седмица и половина, отбелязва АП. В града с население от 430 хиляди души има отчаян недостиг на вода и храна, а електроснабдяването е прекъснато.

Силни експлозии разтърсиха центъра на Киев

Общо над 2500 местни жители са били убити при руски удари в Мариупол, каза вчера представител на украинските власти. Вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че обстрел е осуетил поредния опит в града да бъдат доставени храна и лекарства.

Хуманитарен конвой от 160 цивилни автомобила все пак най-накрая е успял да напусне Мариупол вчера и пътува към окупирания от руските сили Бердянск, казаха от общинския съвет.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров междувременно каза, че бойци от тази руска република в Кавказ водят офанзивата срещу стратегическия град, предаде още Асошиейтед прес.

Преговорите между Украйна и Русия продължават

Чеченските бойци влязоха километър и половина навътре в Мариупол, преди да спрат атаката си с падането на нощта, написа Кадиров в Телеграм. Той добави, че атаката е водена от неговия близък съратник Адам Делимханов.
БТА