Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / / iStock/Getty Images
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към гражданите чрез видеообръщение. Както той каза, защитниците продължават да „нанасят катастрофални загуби на руските войски“.

Зеленски каза, че броят на свалените хеликоптери в Русия скоро ще достигне стотици.

„Те вече са загубили 80 бойни самолета, стотици танкове, хиляди друго оборудване. За 19 дни руската армия загуби повече в Украйна, отколкото в двете кървави и продължителни войни в Чечения“.

Украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да превземат Мариупол

Той каза още, че противникът е объркан, защото не е очаквал такава съпротива от украинските защитници. Освен това окупаторите започват да осъзнават, че войната няма да постигне нищо.

„Те вече започват да осъзнават, че войната няма да им донесе нищо. Техните войници го знаят, техните офицери го разбират. Те бягат от бойното поле, хвърляйки оборудването. Взимаме трофеи и ги използваме, за да защитаваме Украйна. Руските войски днес всъщност са доставчици“, каза Зеленски.

Президентът на Украйна се обърна също към руската армия и им предложи избор - да умрат или да се предадат.

„Искам да кажа на руските войници, тези, които вече са дошли в страната ни и които тепърва ще бъдат изпратени да се бият с нас. Руски новобранци, слушайте ме особено внимателно. Руски офицери – вие вече разбирате всичко“, каза Зеленски.

ООН: В Украйна досега са убити най-малко 636 цивилни, сряд тях и 46 деца

„Защо да умирате? Знам, че искате да оцелеете. В подслушваните разговори чуваме какво наистина мислите за тази война, за този срам и за вашата страна“, добави Зеленски. „Затова ви предлагам избор. От името на украинския народ ви даваме шанс да оцелеете, ако се предадете на нашите сили. Ще се отнасяме с вас така, както трябва да се отнасяте с хората, както не са се отнасяли с вас в армията ви. Избирайте!“, обобщи Зеленски.
 
БТА