/ iStock/Getty Images
Армиите са необходими на правителствата за борба с епидемия
Военните от различни държави отменят и намаляват ученията и дейности заради заплахата от коронавирус, съобщи Ройтерс.

Военните от различни страни отменят и намаляват ученията и събитията, насочени една срещу друга заради заплахата от коронавирус и засилват контрола върху здравето на персонала. Норвегия отмени ученията на НАТО Cold Response 2020, съобщи министерството на отбраната на страната в прессъобщение.

Превантивни мерки в ООН заради коронавируса

Според експерта на Руския съвет по външни работи Александър Ермаков, цитиран от „Ведомости“, очевидно става дума за отмяна на основната полева фаза на ученията, която е трябвало да започне на 12 март.

Причината е както желанието да се предотврати заразяване на участниците в ученията, така и необходимостта да се използват военни лекари и болници за борба с епидемията.

Дания затегна мерките срещу разпространението на коронавируса

Според Ермаков съдбата на най-мащабните учения на НАТО в Европа Defender 2020 е изключително интересна, доколкото официално обявената му цел е отработване на възпиране на Русия.

„Логично, те трябва да бъдат отменени сега, още на етапа на транспортиране на оборудване. Много мащабните движения на войските в цяла Европа са допълнителен риск от разпространение на епидемията. Вероятно е обаче с това решение да се изчака и да се откажат от демонстрацията на „готовност за защита на Европа от нахлуване“ само когато възникне необходимото за такова решение недвусмислено одобрение от обществото", смята експертът.

ЕС ще обсъди 30-дневната забрана за влизане в САЩ

Но американците вероятно ще имат предвид, че няколко огнища на испански грип в Съединените щати след Първата световна война бяха ясно свързани със завръщането на техните войски от Европа.

В допълнение Пентагонът обяви засилени мерки за сигурност за борба с разпространението на вируса сред военните и отмени ученията African Lion в Африка.
БГНЕС