Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу направи новогодишно обръщение към военнослужещите, в което им благодари за "мъжеството и героизма при изпълнението на воинския дълг в хода на спецоперацията в Украйна" и заяви, че победата им е неизбежна, предаде ТАСС.

"Отиващата си година завинаги ще остане във военните летописи на Отечеството, изпълнена с вашите безсмъртни подвизи, самоотвержена смелост и героизъм в борбата срещу неонацизма и тероризма. Благодаря на всички за службата и верността към клетвата", добави Шойгу в обръщението, излъчено по телевизионния канал "Звезда".

Киев и Западът отхвърлят твърдението на Русия, че се бие срещу "нацисти" в Украйна. Те смятат, че това е бил неоснователен претекст за президента Владимир Путин да започне война, чрез която да превземе територии от съседната страна и да свали от власт украинския държавен глава Володимир Зеленски, отбеляза Ройтерс.

Шойгу, който бе критикуван от ястребите в Русия за провалите на бойното поле по време на продължаващата вече 10 месеца кампания, каза, че ситуацията на фронта остава трудна и осъди Украйна и Запада, затова че опитват да възпрат Русия.

В момент, когато кървавите боеве продължават по протежение на дългата 1000 км фронтова линия, Русия няма никакви нови териториални придобивки след тези, които постигна в първите месеци от войната. Въпреки това Шойгу заяви на руските военни, че "победата ни, както и новата година, е неизбежна", посочва още Ройтерс.
Любомир Мартинов/БТА