/ istockphoto.com
Светът е на ръба на трета световна война, заяви бившият полски президент Александър Квашневски в интервю пред Polsat News.

Според него след избухването на военните действия в Украйна "светът се е променил много". "Това беше краят на една ера и началото на друга, непозната ера“, посочи Квашневски.

Сега, от една страна е Русия, която "държи“ Беларус, а от друга, "обединен Запад, воден от Байдън“, обясни той. Освен това Китай е хвърлил поглед към Тайван. Пекин, според бившия президент, чака Русия да отслабне. Според него слабият съсед е "добра новина за тях“.

Дмитро Кулеба: Орбан използва Украйна като заложник

Накратко, светът е "в период на опасен хаос", посочи Квашневски. Като добавим към това ситуацията на границата между Сърбия и Косово, "критичната маса може лесно да бъде превишена“, предупреди той.

"Самият факт, че говорим за началото на Трета световна война, е ужасяващ“, категоричен е бившият полски лидер.

Според Квашневски Украйна няма да приеме мир при условията на Кремъл, но и Русия няма да отстъпи. Русия трябва да загуби, но "все още ще съществува", така че "отслабването й има смисъл", каза той. Според него Байдън е взел правилното решение, като е отказал да достави определени видове оръжия на Украйна, за да не влоши ситуацията.

Зеленски подписа закона за националните малцинства

"Президентът на САЩ иска на всяка цена да избегне нова световна война“, убеден е той.

ЕС и САЩ многократно са заявявали нежеланието си да се намесват пряко в конфликта в Украйна заради риска от трета световна война.

Папа Франциск, отправяйки коледното послание Urbi et Orbi (Към града и света) на площад "Свети Петър“ във Ватикана, осъди "ветровете на войната, които продължават да смразяват човечеството“. Според него, ако по-рано той е говорил за Третата световна война, която протича "на части“, днес, според него, говорим за "тотална“ световна война.

Американският икономист Нуриел Рубини, който предсказа световната финансова криза от 2008 г., каза в края на октомври, че Третата световна война "всъщност е започнала". В края на декември той прогнозира, че периодът на просперитет и оптимизъм от последните 75 години е приключил, светът е на път да се върне във времена на война, глад и болести.
Агенция "Фокус"