/ БГНЕС
Подводният вулкан Хунга Тонга Хунга Хаапай изригна зрелищно близо до тихоокеанската държава архипелаг Тонга в събота, предизвиквайки серия от цунамита.

Сателитните снимки показват широка 5-километров стълб от пепел, пара и газ, издигащ се във въздуха на височина около 20 километра.

Подводен вулкан изригна край бреговете на кралство Тонга и предизвика цунами (ВИДЕО)

Предупреждения за големи вълни бяха изпратени в дузина държави чак до Япония и Нова Зеландия.



Учени споделиха, че са наблюдавали мощни експлозии, гръмотевици и светкавици близо до вулкана, след като той започна да изригва.

Хунга Тонга Хунга Хаапай се намира на около 64 километра северно от столицата  на Тонга Нукуалофа. Още в края на 2014 и началото на 2015 г. поредица от изригвания в района създадоха малък нов остров и нарушиха международните въздушни пътувания до тихоокеанския архипелаг за няколко дни.

цунами вулкан
БГНЕС

За щастие вълните не взеха човешки жертви. Все пак властите съобщиха, че конвой от полиция и военни части е евакуирал краля на Тонга Тупоу VI от двореца му близо до брега. Той бе сред многото жители, които хукнаха към по-високите места от където наблюдаваха и снимаха прииждащите цунамита.

В късния следобед от Япония съобщиха, че цунами с височина от около 1,20 метра е достигнало югозападното крайбрежие на страната, която се намира на около 8 хиляди километра на юг от Тонга.